Is het gebruik van platforms de volgende stap in recruitment?

04 sep 2018

De deeleconomie en de bijbehorende platforms zoals Airbenb en Uber zorgen ook op de arbeidsmarkt voor grote veranderingen. Er ontstaan steeds meer platforms waar organisaties en medewerkers zelf actief kunnen werken aan hun positie op de arbeidsmarkt. Met wel vaak een commerciële partij die het platform beheert.

In het artikel Kvartett, het Airbnb van de arbeidsmarkt werden de platforms Kvartett en JobSurfing al beschreven. Maar er zijn er meer, en welk verdienmodel zit erachter?

Nieuw Werk Talentcenter Achterhoek is een platform dat ondersteunend werkt aan het Nieuw Werk Sectorplan Achterhoek. Dit plan is erop gericht om moeilijk vervulbare vacatures bij werkgevers in de Achterhoek in te vullen. Het helpt werkzoekenden en carriereswitchers zich verder te ontwikkelen om in aanmerking te komen voor kansrijke beroepen. Op het platform kun je assessments en tests doen die je helpen je talenten inzichtelijk te maken. Er is een opleidingsaanbod, informatie over de arbeidsmarkt, tips bij het solliciteren en uiteraard vacatures in de Achterhoek. Maker van het platform is loopbaanbureau Matchcare, die op het platform ook haar tools, loopbaanbegeleiding en trainingen aanbiedt.

Xelfer (reflex omgekeerd) is een online platform, ontstaan door een samenwerking tussen Pink Elephant en Flexprovider. Via deze selfplacement tool kunnen werkgevers boventalligen of mensen die vrijwillig willen vertrekken aanmelden. Deze mensen maken vervolgens een profiel aan. Dit profiel wordt gekoppeld aan openstaande vacatures van aangesloten organisaties. Na een succesvolle match kan de medewerker twee maanden “proefdraaien” op de functie terwijl het arbeidscontract met de werkgever in stand blijft. De inlener betaalt een vergoeding aan de uitlenende organisatie voor de proeftijd. Na twee maanden wordt er gekeken of de medewerker een baan aangeboden kan krijgen. Doel is om medewerkers uit te dagen andere functies te proberen en over sectoren, branches en regio’s heen te kijken. Anderzijds moet het werkgevers stimuleren om ook eens te kijken naar een ander profiel. Xelfer brengt voor alle collegiale in- en uitleen € 1,25 per gewerkt uur in rekening.

Bedrijven Voor Elkaar is een initiatief van 3 ondernemers uit Brabant die zelf moeite hadden om geschikt personeel te vinden en geen hoog tarief aan een uitzendbureau wilden betalen. Hun platform richt zich op het collegiaal uitlenen tussen bedrijven. ZZP-ers en stagiaires kunnen zich ook aanmelden. Aan het platform hangen verder geen andere diensten of producten. Het gebruik van het platform is gratis, bij een match wordt 3% van het uurloon gerekend als servicekosten.

E-Pooler is een webapplicatie gemaakt voor en door de Flexbranche. Het gehele proces van in-, door en uitlenen is volledig geautomatiseerd. Naast uitzenden en detachering faciliteert het systeem ook voor vrijwilligers, collegiaal in- en uitlenen, ZZP-ers en werkervaringsplaatsen. Opdrachtgevers kunnen zelf kandidaten zoeken en er zijn allerlei tools zoals Jobdigger geïntegreerd om informatie zo relevant mogelijk te maken. Kosten voor het gebruik van de software lopen van €50 tot €110 per gebruiker, afhankelijk van het aantal gebruikers. E-pooler is gemaakt door Synerg-E, een bedrijf dat datagedreven cloud software platforms ontwikkelt voor de flexbranche.

Platforms lijken ook de traditionele commerciële organisaties die opereren op de arbeidsmarkt te transformeren. De tijd dat je een uitzendbureau belt als je personeel nodig hebt of  een outplacement bureau inschakelt als je personeel van werk naar werk begeleidt moet worden lijkt voorbij. Met gratis gebruik van platforms, informatie en netwerken worden mensen verleid.  De bedrijven die erachter zitten verdienen vervolgens bij een match en aan aanvullende diensten en producten. Ook zijn er steeds meer uitzendbureaus die dergelijke platforms als een mogelijke transformatie van hun business zien en hierin investeren. Het lijkt een logische stap.

 

Delen op Social Media

terug naar overzicht

INITIATIEFNEMERS EN PARTNERS

Realisatie: 7U Digital Originals