Waar een groot bedrijf als Booking.com vroeg om staatssteun, stond een bedrijf als Bavaria klaar om desinfectiemiddel te produceren. Zo zijn er meerdere voorbeelden te noemen van organisaties die zich van hun beste, maar ook van hun slechtste kant lieten zien tijdens de coronacrisis. Het gedrag van organisaties liep nogal uiteen. Veelal werd dit breed uitgemeten in de media. Zowel van de ‘goeien’ als van de ‘slechten’. Dat heeft effect op het imago, en dus ook het employer brand van een organisatie. Daarnaast zijn er ook organisaties die bewust op een andere manier hun employer brand uit zijn gaan dragen in campagnes. In dit artikel bespreken we een aantal best practices.
Kijkje op de werkvloer
Het was een tijdje hot om video’s te produceren van medewerkers op de werkvloer, die vertelden waarom ze zo graag bij organisatie X werken. Van grote tot kleine organisaties, overal kon je een kijkje in de keuken krijgen. Heel interessant voor potentieel talent. Maar de focus van employer branding is de laatste maanden verschoven. Op zich logisch, want zulke filmpjes maken gaat wat lastiger als mensen thuis werken en 1,5 meter afstand moeten houden.
Purpose en maatschappelijke verantwoordelijkheid
Er lijkt een nieuwe trend zichtbaar, waarbij het meer lijkt te gaan om de purpose en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de organisatie. Laten zien dat je teruggeeft aan de samenleving. Dát laten een aantal grote organisaties zien in nieuwe campagnes. In deze campagnes staan geen producten centraal, maar de normen en waarden van de organisatie. Dergelijke campagnes beïnvloeden het beeld dat consumenten hebben van de organisatie. En dat heeft ook invloed op de aantrekkelijkheid van een organisatie als werkgever. Zo is al jaren bekend uit onderzoek dat de jongere generatie een duidelijke voorkeur heeft voor maatschappelijk betrokken werkgevers.
Nike: You can’t stop us