Sluit jij mensen uit met jouw vacaturetekst?

Denise Brijan 2 maart 2021 2 min
Categorie: Recruitment

De vacaturetekst is een essentieel onderdeel van het werving- en selectieproces. Want deze moet kandidaten overtuigen om te solliciteren. Het is daarom belangrijk dat je vacaturetekst aantrekkelijk is. Maar dat is niet het enige waar je aan moet denken bij het opstellen van de vacaturetekst. Deze mag namelijk ook niet discrimineren. Sluit je mensen buiten op basis van geslacht, kleur of nationaliteit? Of wordt die suggestie ook maar enigszins gewekt? Dan kan je voor grote problemen komen te staan als het wetsvoorstel Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie wordt aangenomen.

vacaturetekst uit sluiten

Uitsluiting op online vacatureplatforms

Mensen uitsluiten op basis van bijvoorbeeld huidskleur, geslacht, nationaliteit, geaardheid, handicap en/of religie mag niet volgens de wet. Eerder dit jaar bleek al dat het toch vrij gemakkelijk is om een vacature met discriminerende inhoud te plaatsen op online vacatureplatforms. De inspectie SZW heeft dit onderzocht ter voorbereiding op het wetsvoorstel Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. Dit is gedaan door vacatures te plaatsen met discriminerende inhoud. En wat bleek: 85 procent van deze vacatures kon zonder problemen 48 uur op de platformen blijven staan. Je vacaturetekst wordt dus niet altijd direct geweigerd als de inhoud discriminerend is.

Wetsvoorstel Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie

Het wetsvoorstel Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie is er een om goed in de gaten te houden. Dit wetsvoorstel is controversieel verklaard na het aftreden van het huidige kabinet, wat betekent dat een volgend kabinet hier zich pas weer over kan buigen. Maar als dit voorstel wordt aangenomen, heeft dat wel consequenties. Er komt dan toezicht, mogelijk van de inspectie SZW, om te controleren of er in vacatures wordt gediscrimineerd of de suggestie wordt gewekt dat dit gebeurt. Sancties kunnen dan volgen.

Wat kan je doen om discriminatie in je vacaturetekst te voorkomen?

Dat je mensen niet wilt uitsluiten in een vacaturetekst, is geen nieuws. Maar met het oog op de wet Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie, is het verstandig om nu al rekening te houden met wat je wel en niet in een vacaturetekst zet. Waar moet je dan op letten? Het uitgangspunt is dat iedereen zich vrij moet voelen om te solliciteren. Dat zit vaak in de kleine dingen: gebruik je woorden die mannen of vrouwen meer aanspreken? Of verwijs je naar iemands leeftijd met een term als schoolverlater, jong of pas afgestudeerd? Maar denk bijvoorbeeld ook aan de vermelding uit hoeveel mannen of vrouwen het team bestaat of wat de gemiddelde leeftijd is van het team. Dit kan namelijk ook discriminatie op geslacht of leeftijd suggereren. Of wat dacht je van ‘m/v’, waar onder andere non-binaire personen mee worden uitgesloten.

Wil je meer weten over hoe je een niet-discriminerende, inclusieve vacaturetekst schrijft? Lees dan het artikel Opstellen van een niet-discriminerende, inclusieve vacaturetekst: waarop moet je letten? of schrijf je in voor de training Wervend vacatureteksten schrijven.

>