Vacatures vervullen met een leerwerktraject

Marco Hendrikse 7 februari 2023 4 min
Categorie: Arbeidsmarkt

Werkgevers zitten met hun handen in het haar. Hoe komen ze aan geschikte medewerkers? In 2022 was maar liefst 58% van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar. Werkgevers moeten creatief zijn bij het vervullen van vacatures. Ze moeten meer wervingskanalen inzetten en kijken naar andere mogelijkheden, zoals het opleiden van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een leerwerktraject biedt mogelijkheden. In dit artikel aandacht voor drie succesvolle initiatieven op dit gebied.

Ondanks de enorme krapte op de arbeidsmarkt staan er in Nederland nog zo’n 2 miljoen mensen aan de zijlijn van de arbeidsmarkt. Zij kunnen om verschillende redenen geen passende baan vinden. Denk aan ongeschoolden, statushouders, 55-plussers en arbeidsgehandicapten. Maar, zo blijkt steeds weer, met een klein beetje hulp zijn zij snel inzetbaar. Goed nieuws dus voor werkgevers met onvervulbare vacatures.

Leerwerktraject Isolatiemonteur

Het Groningse isolatiebedrijf BenDit kampte met een gebrek aan geschikt personeel. Aan isolatiemonteurs is een groot tekort. Maar wat blijkt, het vak isolatiemonteur is relatief snel te leren. Een leerwerktraject van één maand; drie weken stage bij het bedrijf en een theorie- en praktijkcursus van één week, is voldoende. En zo’n traject brengt nog een ander voordeel met zich mee. Zo kunnen werknemer en BenDit wederzijds kennismaken. Eric Bats, eigenaar van BenDit: “De stage is voor zowel de kandidaat als voor ons een periode waarin we kunnen uitzoeken of we bij elkaar passen.”

Leerwerktraject voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

Voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt is overigens een apart traject ontwikkeld van in totaal tien weken. UWV en gemeenten dragen kandidaten aan voor dit leerwerktraject. En BenDit biedt hen dan na de opleiding een baan aan voor minimaal een half jaar met behoud van uitkering.

In totaal gingen bij BenDit via het leerwerktraject 10 medewerkers aan de slag. Ondertussen loopt ook al weer een nieuw traject. Vijf andere werkgevers die vergelijkbare vacatures hebben willen graag aansluiten bij dit leerwerktraject.

Een leerwerktraject biedt mogelijkheden om vacatures te vervullen

Leerwerktraject Interieurvakman

Interieurbedrijf Woonmode Rijswijk is altijd op zoek naar Interieurvakmensen. Op een kennismakingsavond voor werkzoekenden, kwam directeur Mathijs Groen van Woonmode Rijswijk in contact met Hamid. Met Hamid was er meteen een klik en hij was zeer gemotiveerd om aan de slag te gaan. Bij Hamid stonden vanaf het begin dus alle seinen op groen, al sprak hij de taal nog wat minder goed. Daar heeft Hamid hard aan gewerkt.

Een koopje

Het verkorte leerwerktraject tot interieurvakman, waarin kandidaten in negen maanden worden klaargestoomd voor het vak, bleek een uitkomst. Dit traject kost Woonmode Rijswijk €2500. Maar uiteraard betaalt het bedrijf dit bedrag graag om goed personeel te vinden. Openstaande vacatures kosten immers ook veel geld. En bovendien kost de werving en selectie van een nieuwe medewerker gemiddeld sowieso circa €4000. Dus, is dit ‘een koopje’, al moet je natuurlijk ook nog rekening houden met bijvoorbeeld kosten voor begeleiding.

‘Ook de volgende ronde doen we weer mee’

Mathijs Groen over het leerwerktraject: “Sinds het afronden van zijn opleiding is Hamid fulltime in dienst. De opleiding is een goede basis. Nieuwe medewerkers gaan bij ons mee met ervaren mensen, zo kunnen ze echt alle facetten van het vak onder de knie krijgen. We zijn heel positief over dit traject en de samenwerking met UWV, dus we doen ook mee met de tweede ronde om personeel te vinden. We hopen dan nóg een Hamid te vinden, net zo open en leergierig.”

Lees ook: Vijf tips voor het vinden van goede kandidaten

Leerwerktraject horeca

Well Done Horeca was een leerwerktraject voor uitkeringsgerechtigde zij-instromers. Zij kregen een korte opleiding in bedienen en basisvaardigheden in de keuken, met behoud van uitkering. De vijf deelnemende Limburgse horecagelegenheden beloofden om aan het einde van het traject medewerkers minimaal een halfjaarcontract aan te bieden.

Negen kandidaten gingen aan de slag. Kleine groepjes van drie leerlingen kregen van de ondernemers en Gilde Opleidingen masterclasses theorie- en praktijkles

Van de negen deelnemers aan het Well Done Horeca Traject zijn er zes in dienst genomen; één kandidaat vond werk in een andere sector, voor twee andere kandidaten bleek de horeca toch niet de juiste werkomgeving te zijn. Dat is toch weer een groepje mensen dat deelneemt aan het arbeidsproces. En, minstens zo belangrijk, de deelnemende bedrijven hebben weer wat vacatures vervuld, waardoor ze nu bijvoorbeeld hun terras open kunnen houden of wat ruimere openingstijden kunnen hanteren. Het UWV en de andere deelnemende partijen kijken nu dan ook naar de mogelijkheden om het traject een vervolg te geven.

Win-win

Door het inzetten van leerwerktrajecten kunnen dus mensen met een uitkering en/of afstand tot de arbeidsmarkt succesvol geschoold worden voor het vervullen van langdurig openstaande vacatures. Dat is pure winst: voor de medewerker die weer deelneemt aan het arbeidsproces en voor de werkgever die er weer een vakkracht bij heeft.

Samen met werkgevers en opleiders zet UWV jaarlijks tientallen leerwerktrajecten op. Zo worden werkzoekenden en overstappers opgeleid voor diverse krapteberoepen, zoals zonnepanelenmonteur en medewerker horeca. Is het ook iets voor jou om te mogelijkheden van een leerwerktraject te onderzoeken? Ga naar de site van het UWV voor meer informatie.

>