Vacaturewebsites belangrijkste kanaal om nieuwe baan te vinden

Denise Brijan 5 augustus 2020 3 min
Categorie: Arbeidsmarkt

Vacaturewebsites hebben de inzet van het eigen netwerk van werkzoekenden van de troon gestoten als het gaat om het vinden van een baan. Zo’n 18 procent van de werkzoekenden vindt tegenwoordig betaald werk via een vacaturewebsite. Het eigen netwerk wordt slechts een fractie minder gebruikt om een job te vinden. Dat blijkt uit recente cijfers van Intelligence Group en de website www.sollicitatiedokter.nl

Top-20 vacaturekanalen

Aan bijna 2.000 baanwisselaars is de afgelopen 12 maanden gevraagd hoe zij aan hun nieuwe baan gekomen zijn. Hier is een top-20 aan vacaturekanalen uit gekomen.

  1. Vacaturewebsites (18,3%)
  2. Bekenden/eigen netwerk (18,1%)
  3. Uitzendbureau (8,0%)
  4. Sociale media (7,3%)
  5. Open sollicitatie (6,9%)
  6. Bedrijvensites (4,7%)
  7. Zoekmachine/search engine (4,7%)
  8. Binnenlopen/bellen naar bedrijf (3,6%)
  9. Werving- en selectiebureau (headhunter benaderen) (3,1%)
  10. School/universiteit (2,8%)
  11. Sollicitatie-apps (2,6%)
  12. CV uploaden in databank van een vacaturesite (2,4%)
  13. UWV (1,8%)
  14. Benaderen van een corporate recruiter (1,6%)
  15. E-mailservice (job agent) (1,5%)
  16. Online vindbaar zijn voor werkgevers/bureaus (1,5%)
  17. Huis-aan-huisblad/lokale krant (1,0%)
  18. Advertentie in winkel/etalage (0,9%)
  19. Via stage (0,9%)
  20. Reïntegratiebedrijf/loopbaancoach (0,8%)

Naast de eerste twee zijn ook andere kanalen in de top-20 erg interessant voor recruiters en werkgevers. Kijk bijvoorbeeld naar plek 4: sociale media. Zo’n een op de tien baanwisselaars heeft sociale media gebruikt om een nieuwe job te vinden. Dat kan zijn door een oproep op sociale media te plaatsen of de ‘Vacatures’-sectie van LinkedIn te bekijken. Maar het kan bijvoorbeeld ook doordat ze een vacature langs hebben zien komen van een bedrijf dat ze al volgen. Dat betekent dat deze mensen de organisatie al kenden. Hetzelfde geldt voor plek 5: open sollicitaties.

vacaturewebsite baan zoeken

Wat betekent dit voor werkgevers?

Voor werkgevers houdt dit verschillende dingen in. Allereerst betekent dit dat de vacature door de juiste mensen gevonden moet worden op deze kanalen. Via sociale media en veel vacaturesites is het bijvoorbeeld mogelijk om tegen betaling een vacature te tonen aan een specifieke doelgroep. Maar werkzoekenden kunnen ook zelf op de vacature terecht komen. Als de juiste trefwoorden maar in de titel of in de vacature zelf staan. En dat is niet per se het woord dat de organisatie zelf voor de functie gebruikt.

Onderscheiden als organisatie

Ten tweede moet er genoeg aandacht besteed worden aan de vacaturetekst. Het is via sociale media of een vacaturesite namelijk niet zo gemakkelijk om eruit te springen als organisatie. Daarnaast komt, naast het logo van de organisatie, de huisstijl nauwelijks terug op de vacaturepagina. Hiermee communiceren organisaties doorgaans in één oogopslag wie ze zijn en waar ze voor staan. Voor organisaties is het dus belangrijk hoe ze als werkgever worden omschreven in de tekst. Een werkgever met een goed imago trekt nu eenmaal makkelijker personeel aan, ook in crisistijd.

Aandacht voor het employer brand

Dat werkgeversimago – beter bekend als het employer brand – is ook heel belangrijk voor de baanzoekers die via het eigen netwerk bij de organisatie terecht komen. Mensen zijn logischerwijs eerder geneigd om een vacature aan te dragen, als ze zelf enthousiast zijn over de organisatie als werkgever. Daarom zijn organisaties steeds meer bezig met employer branding. En dat is niet voor niets, aangezien het eigen netwerk nog op een keurige tweede plek staat als belangrijkste vacaturekanaal.

Lees ook: Zo worden jouw medewerkers hun leven lang ambassadeur van jouw organisatie 

Online imago ook niet vergeten

Het employer brand komt ook tot uiting via sociale media. Uit recent onderzoek van vacaturezoekmachine Jobrapido onder 500 Nederlandse sollicitanten blijkt zelfs dat 68 procent van de werkzoekenden het online imago van een potentieel werkgever ‘belangrijk’ tot ‘zeer belangrijk’ vindt. Voor maar liefst 73 procent is een slecht online imago een reden om niet te solliciteren. Steeds meer organisaties delen daarom bijvoorbeeld verhalen van medewerkers over hoe het is om bij de organisatie te werken. Dat spreekt veel werkzoekenden aan, waardoor ze eerder geneigd zijn om te solliciteren.

Meer informatie over organisatie

Daarnaast blijkt uit het onderzoek van Jobrapido dat maar liefst 91 procent van de werkzoekenden online op zoek gaat naar informatie over de organisatie na het lezen van de vacature. Opvallend is wel dat maar liefst de helft informatie over de organisatie zoekt via de bedrijfspagina op sociale media, maar dat er nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de bedrijfs– of werkenbij–site. Waarom dat zo is, dat is niet onderzocht.

>