Wat is het beste moment om vacatures te posten?

Marco Hendrikse 28 oktober 2019 4 min
Categorie: Recruitment

Volgens het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) blijft het aantal vacatures stijgen tot maar liefst 2 miljoen in 2026. Daartegenover staat een instroom van ‘slechts’ 1,6 miljoen. En dat is nu al te merken op de arbeidsmarkt. Dat betekent dat je als werkgever heel veel concurrentie hebt op de arbeidsmarkt van andere werkgevers. Jouw vacature moet dus opvallen. Maar niet alleen dat, het moment van publiceren is ook zeer belangrijk. En daar kan nog veel in geoptimaliseerd worden.

Vacature moet nu ingevuld worden

Natuurlijk, je hebt nú iemand nodig. De lijnmanager hijgt in je nek. Hoe kan zij ooit ‘alle targets halen als niet alle functies zijn ingevuld?’, zo krijg je als recruiter te horen. En dus handel je daar maar naar en zet die vacature online. Voor uitgebreid sourcen heb je immers geen tijd. Maar je krijgt weinig reacties. En de kwaliteit van de sollicitanten laat ook te wensen over. Je neemt uiteindelijk ‘the best of the rest’ aan. Vacature vervuld. Lijnmanager blij. Hoewel, misschien voor nu. Maar als de aangenomen kandidaat niet voldoet of snel weggaat omdat het net geen goede match blijkt, begint het spel weer van voor af aan. Soms moet je dus adviseren om nog (heel) even te wachten met het online zetten van de vacature. Daar heb je argumenten voor nodig. Hieronder de munitie om dit moeilijke gesprek met de hiring manager aan te gaan.

Seizoensinvloeden op de arbeidsmarkt

Het maakt nogal uit op welk moment een vacature wordt gepubliceerd. Ook het zoeken naar (ander) werk kent seizoenspieken. In de zomer zoeken minder mensen naar geschikte vacature. En na de zomer zoeker er juist veel meer. Ze zijn tijdens de vakantie, op het strand, met een biertje in de hand, tot de conclusie gekomen dat ze iets anders willen. Of ze hebben rond het kampvuur of op de camping in Frankrijk goede gesprekken gevoerd met anderen en hebben besloten de sprong te wagen. Na de vakantie, in september, zie je dus een piek in het aantal zoekopdrachten naar vacatures op Google. Zie daarvoor onderstaande afbeelding.

Zoekgedrag vacatures

Zoekgedrag in Google naar het woord vacature in de afgelopen vijf jaar. Bron: Google Trends

Vooral op zoek naar vacatures in begin jaar

Deze piek in september is overigens nog altijd lager dan de piek in januari. In januari zoeken verreweg de meeste mensen naar vacatures (en over het algemeen worden dan juist minder vacatures gepost door werkgevers). Duidelijk is ook te zien dat in de laatste week van het jaar niemands hoofd staat naar (­­ander) werk. Mensen kiezen dan voor gezelligheid, de kerstboom en de oliebollen. Als werkgever net voor de Kerst nog even snel een vacature online zetten heeft dus over het algemeen weinig zin. Na januari en februari neemt de baanzoekactiviteit steeds verder af. In mei en juni wordt al veel minder naar vacatures gezocht en in de zomermaanden nog minder.

Vanaf september weer naar vacatures zoeken

Begin september trekken de baanzoekactiviteiten dus weer aan. En dat blijft in oktober en november redelijk stabiel, al wordt het niveau van de eerste vier maanden van het jaar niet bereikt. Liefst publiceer je dus begin van het jaar (januari t/m april) je vacature of in de maanden september, oktober of november. Dan zijn er potentieel meer belangstellenden actief op zoek naar jouw vacature.

Dag van de week waarop vacature wordt gepost

Naast de periode waarin je je vacature publiceert, is het ook slim om naar de dag van de week te kijken. Uit onderzoek van Appcast blijkt dat kandidaten vooral in het begin van de week solliciteren.

Publicatie vacature naar weekdag

Op maandag krijg je 50 procent meer sollicitaties binnen dan op vrijdag en zelfs ruim 100 procent meer dan op zaterdag! Ook dinsdag en woensdag, en in minder mate donderdag, zijn nog redelijk goede dagen. Een vacature op vrijdag posten, in de hoop dat er dan op gesolliciteerd wordt, is zonde. De vacature ‘sneeuwt dan onder’ bij de vacatures die op maandag gepubliceerd worden. Het liefst publiceer je jouw vacature aan het begin van de week.

Solliciteren onder werktijd

Het AD kopte ooit ‘Naar ander werk zoeken doen we niet braaf als we thuis zijn’. Zij baseert zich op onderzoek van recruitmentbureau Robert Half. Dat bureau concludeert uit gegevens van cv-uploads in haar systeem dan ruim vijftig procent van de sollicitanten het cv uploadt tussen 11.00 en 14.00 uur. In totaal wordt 92 procent van de cv’s geüpload tussen 10.00 en 17.00 uur. Met andere woorden, slechts 8 procent van de sollicitaties vindt bij Robert Half na reguliere kantoortijden plaats.

Geduld is een schone zaak

Krijg je als recruiter dus weer eens een oververhitte manager aan je bureau, die nú actie wil. Steek dan je tijd in de eerste plaats in het goed inventariseren van de vacature, vervolgens in het functieprofiel en het schrijven van een goede vacaturetekst. En daarna ga je op zoek naar de beste periode en tijd om de vacature onder de aandacht van je relevante doelgroep te brengen. En het toverwoord is ‘begin’. Begin van het jaar. Begin van de week. Begin van de werkdag. Zo zorg je voor de meeste ‘eyeballs’ voor die vacature van je. De kans is dan groter dat die droomkandidaat reageert. (Heel) Even wachten met het publiceren van een vacature kan veel opleveren. Daar kan zelfs die ongeduldige hiring manager niet omheen….

>