Zo komt jouw vacature hoger in Google for Jobs te staan

Denise Brijan 4 januari 2021 4 min
Categorie: Recruitment

Sinds 2020 is Google for Jobs ook beschikbaar in Nederland. Hiermee is het extra belangrijk geworden hoe je je vacaturetekst opstelt, om jouw vacaturetekst hoog in de zoekmachine te laten verschijnen. Want Google is constant bezig om de zoeker de meest relevante resultaten voor te schotelen.

We weten nog niet alles van Google for Jobs, maar er zijn wel een aantal dingen die inmiddels duidelijk zijn. Google for Jobs dwingt recruiters om kwalitatief sterke vacatureteksten te schrijven. Want, zo blijkt, dankzij Google for Jobs komen ook vacatures op werkenbij-sites hoger in de ranking terecht. Wat moet er dan in je vacature zitten om hoog in Google terecht te komen?

Dit zijn de vereisten van Google for Jobs

Google for Jobs heeft een aantal eisen gesteld aan vacatures. Als je deze elementen niet in de vacaturetekst opneemt, zal Google for Jobs je vacature niet laten zien. Zorg dus dat deze elementen in de vacature zijn opgenomen. Het gaat om:

  • Plaatsingsdatum: de dag vanaf wanneer de vacature actief is
  • Omschrijving: de volledige vacaturetekst
  • Organisatie: contactinformatie over de aanbieder van de vacature
  • Locatie: de plaats waar de vacature zich bevindt (zo specifiek mogelijk)
  • Titel: de titel van de vacature

Nog hoger in Google komen met jouw vacature

Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die niet verplicht zijn, maar die een vacature wel hoger in de zoekresultaten laten komen. En dat is natuurlijk wat je graag wilt. Het gaat om deze dingen:

  • Salaris: wat de kandidaat (gemiddeld) zal verdienen / een salarisrange
  • Dienstverband: contracttype, bijvoorbeeld fulltime
  • Vacature ID: uniek nummer voor de vacature
  • Einddatum: datum tot wanneer de vacature actief is

Zoals je ziet zijn een aantal van deze ‘wensen’ van Google dingen die je eigenlijk altijd in een vacaturetekst zet. Mis je bepaalde informatie om in de vacaturetekst te verwerken? Ga dan nog eens terug naar de intake. Heb je alle informatie die je nodig hebt? Met de volgende 5 tips komt jouw vacature hoger in Google for Jobs terecht.

1. Gebruik het juiste zoekwoord in de titel

Stel, je hebt een vacature voor tuinier. Dus je zet tuinman in de vacaturetekst. Logisch, toch? Niet per se, want het zou kunnen dat deze doelgroep eerder zoekt op de term ‘hovenier.’ Het verkeerde woord gebruiken, komt de vindbaarheid van je vacature niet ten goede. Dit is even een simpel voorbeeld, maar hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor ludieke functienamen als Geitenpedicure of Chief Chocolate Officer. Ga dus voor je begint met schrijven op onderzoek uit. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google Trends, waar je precies kan zien hoeveel en wanneer op een bepaalde term gezocht wordt in Google.

2. Schrijf een scanbare tekst

In de omschrijving zet je de volledige vacaturetekst. Maak gebruik van een overzichtelijke structuur in je tekst. Dit maakt het gemakkelijker te lezen. De meest gebruikelijke opbouw is: functienaam, introductie, functie-inhoud, over de organisatie, functievereisten, arbeidsvoorwaarden, call-to-action. Maar let hierbij ook op dat je de zoekwoorden in de tekst verwerkt waar je deze vacature op gevonden wilt laten worden. Daarnaast is het verstandig als je bij een opsomming bulletpoints gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de tekst beter scannend te lezen is. Google beloont goed leesbare teksten, maar het is ook fijner voor de werkzoekende om te lezen. Dat betekent overigens niet dat je hele vacaturetekst een grote opsomming moet worden.

Lees ook: 12 tips voor het schrijven van een knallende vacaturetekst

3. Specificeer de locatie

Geef een zo specifiek mogelijke locatie, tot aan het huisnummer aan toe. Dit maakt het makkelijker voor Google om relevante resultaten te tonen voor zoekers die locatie meenemen in hun zoekopdracht. Bijvoorbeeld ‘accountmanager Eindhoven’. Maar Google laat ook resultaten zien op basis van het IP-adres van de zoeker. Iemand die vanuit Eindhoven zoekt op ‘accountmanager vacature’, zal ook als eerste vacatures te zien krijgen van organisaties in en rondom Eindhoven.

4. Let op de lengte van de tekst

Let op de lengte van je tekst. Vacatures met minder dan 200/150 woorden, komen al gauw laag in de resultaten terecht, omdat een tekst van deze lengte vaak minder relevante inhoud heeft. Voor branches waar de concurrentie hoog is, is het zelfs aan te raden om een tekst van minimaal 400 tot 500 woorden te schrijven.

5. Welk dienstverband bied je aan?

Zoals eerder al aangestipt is in dit artikel, stelt Google het op prijs als je informatie in de vacaturetekst verwerkt over het soort dienstverband dat je aanbiedt. In de afbeelding hieronder zie je wat Google met deze informatie kan: het toont een badge bij de vacature. In dit geval zijn het badges voor fulltime banen. Dit helpt de zoeker enorm om meteen te klikken op relevante vacatures. En als zoekers vaker op jouw vacature klikken, zal deze ook hoger in het algoritme belanden. Oftewel: je wordt beloond met een hoger zoekresultaat.

Met deze 5 tips komen jouw vacatures hoger in Google for Jobs terecht. Wil je meer weten over het schrijven van een goede vacaturetekst? Volg dan de training Wervend vacatureteksten schrijven.

>