Actualiteitenochtend Kennismigranten

Jaarlijks gaan tienduizenden kennismigranten in Nederland aan de slag. Sommige werkgevers hebben ruime ervaring met het inzetten van kennismigranten. Veel organisaties echter halen wel steeds vaker gespecialiseerde kennismigranten (bijvoorbeeld IT’ers) uit het buitenland maar weten dan niet goed hoe ze…

Eerstvolgende startdatum
12-10-2023
Investering ex. BTW
€199,00

Jaarlijks gaan tienduizenden kennismigranten in Nederland aan de slag. Sommige werkgevers hebben ruime ervaring met het inzetten van kennismigranten. Veel organisaties echter halen wel steeds vaker gespecialiseerde kennismigranten (bijvoorbeeld IT’ers) uit het buitenland maar weten dan niet goed hoe ze dat moeten aanpakken.

Werving en selectie

Waar en hoe ga je kennismigranten werven? Waar moet je op letten bij bijvoorbeeld de gesprekken met deze buitenlandse talenten?

Wet- en regelgeving

Als je een kennismigrant naar Nederland haalt moet je al een flinke papierwinkel doorgeworsteld hebben. Je moet door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) erkend zijn als referent (of van een bemiddelaar gebruik maken die erkend is). En je moet een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) en een verblijfsvergunning aanvragen bij de IND.

Onboarding en relocatie

Volgens het onderzoek ‘Het succesvol aantrekken en onboarden van internationale kenniswerkers door het mkb’ is het creëren van draagvlak binnen de organisatie echt essentieel. Maar dat is natuurlijk lang nog niet alles. Er komt veel meer bij kijken.

De kennismigrant moet letterlijk, maar zeker ook figuurlijk, landen in Nederland. Huisvesting, een ziektekostenverzekering en BSN aanvragen, aanmelden bij een huisarts, kennismaken met de omgeving.

En als de kennismigrant een gezin heeft moet er aandacht zijn voor de partner en (eventuele) kinderen. Het carriereperspectief voor de partner is de belangrijkste reden om niet te verhuizen of het contract niet te verlengen. Er komt dus heel wat op jou als werkgever en op de kennismigrant af. Hoe pak je de onboarding aan? Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Precies daarom organiseren wij een online Actualiteitenochtend. In krap drie uur wordt je bijgepraat over alle aspecten rondom het werven, inzetten en onboarden van kennismigranten.

Wil je dus in één ochtend bijgepraat worden over:

  • het werven van kennismigranten (nadruk op kennismigranten van buiten de EU),
  • de juridische implicaties van het inschakelen van kennismigranten en
  • de relocatie en het onboardingproces van kennismigranten

Dan is dit een webinar dat je niet wilt missen!

Praktische informatie

Datum: 12 oktober 2023

Tijdstip: 09.30 – 12.30 uur. En kun je dan niet? Geen probleem. Na afloop is het webinar on demand terug te kijken.

Locatie: online via Zoom. Je ontvangt een link voor deelname.

Tarief: deelname kost €199 per persoon (excl. btw). Bij deelname van 3 personen van dezelfde organisatie geldt 3+1 gratis (6+2; 9+3; etc.). De korting wordt na inschrijving op de factuur verrekend.

Inschrijven:

Je wordt in één ochtend helemaal bijgepraat en je beschikt over de meest actuele, praktijkgerichte kennis. Schrijf je dus snel in!

Voor aanvang van dit event ontvang je een e-mail met informatie en een link voor het bijwonen van dit online event.

Het programma

09:25 – 09:30 Log in met je inlogcode.
09:30 – 09:35 Welkom door Ellen van Hierden, directeur Academy for Recruitment
09:35 – 10:25 Sessie 1: Werving van arbeidsmigranten – Rob van Elburg, Ravecruitment

Aan de hand van 25 tips beschrijft Rob wat er allemaal komt kijken bij het werven
en selecteren van kennismigranten. Een goed begin is ook hier het halve werk. Maar wat is hier een goed begin? Naar wie ben je op zoek? Waar start de zoektocht naar talent? Wat zijn hierbij de do’s, en wat zijn de valkuilen? Wellicht zijn er geschikte kennismigranten die reeds in Nederland zijn? Als dat niet het geval is start de internationale zoektocht. Daarna moeten gesprekken plaatsvinden met het beoogde talent, (eventueel) gevolgd door tests en assessments. Hoe richt je dat in? Wat komt daar allemaal bij kijken? Rob gaat hier uitgebreid op in. Ook komt hij met heel veel praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt en beantwoordt hij al je vragen.

10:25 – 10:35 Korte pauze

10:35 – 11:25 Sessie 2: Juridische implicaties – Nikki Vreede, Everaert Advocaten

Om een kennismigrant van buiten de EU (plus Liechtenstein, IJsland, Noorwegen en Zwitserland) naar Nederland te kunnen halen moet je IND-erkend referent zijn. Wat houdt dat in en hoe regel je dat? Daarna moet je voor de niet-Europese kennismigrant een visum en een verblijfsvergunning regelen. Daar heb je verschillende mogelijkheden in. Nikki zet deze mogelijkheden op een rij en geeft aan waar je rekening mee moet houden. Vervolgens gaat zij in op de situatie dat een partner of een gezin meekomt naar Nederland. Uiteraard zit ook daar wet- en regelgeving aan vast.

11:25 – 11:35 Korte pauze

11:35 – 12:25 Sessie 3: Onboarding en relocatie (presentatie in het Engels) – Ed Heerschap, Holland Expat Center South en Kavitha Varathan, Expat Spouses Initiative

Ed en (ervaringsdeskundige) Kavitha bespreken de praktische aspecten van het onboarden van een kennismigrant. Daarnaast zullen zij vooral stilstaan bij de sociale integratie van de kennismigrant. Deze moet zich echt thuis gaan) voelen in Nederland. En dat geldt zeker ook voor een eventuele partner. Ook het talent van de partner moet benut worden. Als de partner niet kan aarden of geen (loopbaan)perspectief heeft in Nederland zal de kennismigrant die jij met veel moeite hebt binnengehaald snel weer weg zijn. Ed en Kavitha laten zien hoe je dit voorkomt.

12:25 – 12:30 Afsluiting – Ellen van Hierden, directeur Academy for Recruitment

 

Over de sprekers:

Over Rob van Elburg

Rob van Elburg Ravecruitment

“De kennismigrant vervult altijd een vacature en is hiermee de enige recruitment oplossing die dit daadwerkelijk kan garanderen”. Deze stelling komt van Rob van Elburg, oprichter van Ravecruitment, een organisatie die zich sinds 2005 bezighoudt met de werving van buitenlands talent. “De arbeidsmarkt van kennismigranten is grenzeloos, maar vaak blijkt deze hoogopgeleide kenniswerker al gewoon in de buurt te wonen en te werken”, is een andere bekende uitspraak van deze voormalige global IT Recruiter die nu vooral actief is als payroll werkgever van bijna 150 kennismigranten. De kennismigrant beschikbaar maken voor elke organisatie in Nederland is zijn belangrijkste motivatie. Hierbij gedreven door zijn volle overtuiging dat culturele intelligentie elke organisatie sterker, wendbaarder en weerbaarder maakt.

 

Over Nikki Vreede

Nikki Vreede staat kennismigranten bij

Nikki is sinds 2018 werkzaam bij Everaert Advocaten en is breed inzetbaar binnen het Vreemdelingenrecht. Daarvoor werkte ze als senior juridisch medewerker bij de rechtbank Amsterdam. Daar was zij overwegend werkzaam binnen het Vreemdelingenrecht. Ook heeft zij een gedegen kennis van het bestuursprocesrecht en het bestuurlijke boeterecht.

Nikki heeft aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en aan McGill University in Montreal (Strafrecht en International and European Law) gestudeerd.

Nikki doceert Vreemdelingenrecht bij het Studiecentrum Rechtspleging voor de rechterlijke macht.

In haar praktijk staat Nikki particulieren bij, in het bijzonder op het gebied van gezinsmigratie, verblijf voor onbepaalde tijd, intrekking van verblijfsrecht, openbare orde en verblijf om humanitaire redenen. Nikki begeleidt ook kennismigranten en zelfstandig ondernemers, vooral in de creatieve sector: kunstenaars, musici en dansers.

Ook staat zij bedrijven bij in de procedure om buitenlandse werknemers in Nederland te kunnen laten werken.

Over Ed Heerschap

Ed Heerschap Holland Expat Center

Ed Heerschap works for The Holland Expat Center. He coordinates the Holland Expat Center Living In program since 2016.

In this program he creates a more inclusive and international friendly environment, with the ambition to retain international talent.

The execution is based on a very close cooperation with Expat Spouses Initiative and other international talent, for we need to drive sustainable change together.

The continuous invitation to the stakeholders is to seek for that collaboration as well, in order to cater to the needs of the whole family and effectively create that more welcoming and international friendly environment. .

From 2018 on we have created very successful interventions to integrate spouses to the labor market.

The Living In program is now expanding to the province of Brabant and the ambition is to be the most attractive region in the world!

Over Kavitha Varathan

Kavitha Varathan

Kavitha Varathan is the founder of Expat Spouses Initiative, which she set-up as a grass-roots response to support accompanying spouses and partners of International knowledge workers rebuild their careers in the Netherlands. As an accompanying spouse herself, Kavitha turned the personal and career-setbacks she experienced into an opportunity that benefits everyone. Expat Spouses Initiative (ESI) connects internationals, especially spouses of international knowledge workers to local professional opportunities and accelerates them towards the Dutch Labor market in a community-driven way. It is currently a thriving community of more than 2500+ international professionals in the Brainport region, and more than 3500 in the Netherlands.

The bottom-up and top-down collaboration with the LivingIn program of the Holland Expat Center South and Expat spouses initiative meant solutions designed with internationals and not for internationals. Every intervention focuses on bridging the gap between the locals and internationals, building empathy for each other, and opportunity of the international talent when enabled to contribute locally.

Cursusdata
Startdatum Locaties Tijden Data
12-10-2023 09:30 - 12:30 Beschikbaar Inschrijven