Schrijven van een goede vacaturetekst (voor niet-recruiters)

Een goede vacaturetekst schrijven is nog een hele kunst. Zeker als dat niet je dagelijkse werk is. Welke informatie zet je erin en welke laat je juist weg? Hoe zorg je ervoor dat jouw vacature écht de juiste doelgroep aanspreekt en overhaalt om te solliciteren. Je moet het functieprofiel op juiste wijze doorvertalen naar een wervende vacaturetekst. Dat doe je op creatieve wijze en daarbij discrimineer je uiteraard niet.

Tijdens deze training vegen we alle excuses van tafel. Na deze training begrijp je wat een goede vacaturetekst jou allemaal oplevert en schrijf je zonder moeite een effectieve vacaturetekst.

Actief aan de slag met vacatureteksten schrijven

Je gaat direct actief én creatief aan de slag te gaan met je vacaturetekst. Met creatieve schrijfoefeningen, praktische handvatten en slimme tips & tricks ontdek je tijdens deze training hoe het schrijven van vacatureteksten makkelijker én leuker kan worden. Je weet waar je op moet letten bij het schijven en opbouwen van je vacaturetekst én waar je droomsollicitant op let.

Resultaat

Na de training vacatureteksten schrijven:

 • Heb je geleerd hoe je jouw creativiteit losmaakt
 • Begrijp je het belang van een goed gesprek met de vacaturehouder over de vacature (vacature-intake)
 • Weet je aan welke onderwerpen je in de vacaturetekst aandacht moet besteden en waaraan een (potentiële) sollicitant belang hecht.
 • Weet je welke eisen er aan vorm, inhoud en opmaak van de vacaturetekst gesteld worden
 • Heb je een mindmap gemaakt over jouw droomsollicitant
 • Ken je het belang van de functienaam en handel je daarnaar
 • Weet je dat directe en indirecte discriminatie is en dat dit in een vacaturetekst verboden is

Hoe pakken we het aan?

Dit is een zeer interactieve training. Voortdurend wordt je geprikkeld om mee te doen, mee te denken. Je beoordeelt allerlei voorbeelden en gaat zelf ook op zoek naar voorbeelden. Je gaat bovendien aan de slag met diverse oefeningen om creativiteit los te maken, het maken van een mindmap en het schrijven van teksten. Dit wordt afgewisseld met korte stukjes ‘theorie’ over bijvoorbeeld discriminatie, passief en actief taalgebruik en de factoren waardoor sollicitanten aangetrokken of juist afgestoten worden.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor iedereen die het schrijven wel eens vacatureteksten moet schrijven, maar niet werkzaam is als recruiter. Het (aanvangs)niveau van deze training is mbo.

Duur

Deze training duurt 1 dag (2 dagdelen).

Studiebelasting

Ter voorbereiding van de klassikale training doorloop je alle modules van de e-learning vacatureteksten schrijven en zoek je een aantal voorbeeldvacatures. De voorbereiding kost circa 4 uur.

Investering

De training vacatureteksten schrijven kost € 495 (excl. btw).

Onderwerpen die aan bod komen tijdens deze training:

 • De perfecte functienaam boven je vacaturetekst zetten;
 • De optimale opbouw van een vacaturetekst;
 • Een goede vacature-intake, zodat jij alle benodigdheden hebt voor een wervende tekst;
 • De Wet Gelijke Behandeling op de juiste manier toepassen;
 • De benodigde creativiteit inzetten (out of the box denken) zodat je een sterke vacature kunt schrijven.
Inschrijven voor de Schrijven van een goede vacaturetekst (voor niet-recruiters)? Direct inschrijven