Employer branding: hoe zet je video effectief in? 8 tips!

Denise Brijan 10 september 2020 6 min
Categorie: Employer branding

Video’s zijn een effectieve manier om in te zetten voor employer branding. Je spreekt er als werkgever een grote doelgroep aan en het hoeft helemaal niet veel te kosten. Met een smartphone kan je al een heel leuk filmpje maken. Maar hoe zet je een employer branding video effectief in? In dit artikel lees je 8 tips om gemakkelijk zelf employer branding video’s te produceren.

Tip 1: Bepaal het doel van je video

Als recruiter kan je voor meerdere doeleinden video’s gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld zijn om een specifieke vacature te verspreiden, nieuw talent aan te trekken of je huidige personeel aan je te binden. Ieder doel vraagt om een andere strategie en een ander soort video en moet andere vragen beantwoorden.

Vacature verspreiden

Een veelgebruikt doel voor een filmpje is het verspreiden van een specifieke vacature. Het is hierbij heel belangrijk dat je duidelijk maakt wat je zoekt in een kandidaat en wat hij of zij daarvoor terug krijgt. Moet de kandidaat specifieke vaardigheden hebben en is bepaalde softwarekennis vereist? Zoek je iemand met veel ervaring? Of gaat het vooral om motivatie en talent? Maar ook: zijn er nog aanvullende voorwaarden naast het salaris?  Een reiskostenvergoeding, aantal vakantiedagen of individueel keuzebudget? Benoem het in de video, en je trekt meteen veel meer aandacht dan met een voorspelbare vacaturetekst.

https://youtu.be/0wD_Q5F4XL0

Nieuw talent aantrekken

In plaats van een specifieke vacature uit te lichten in de video, kan je er ook voor kiezen om het gehele brand van de organisatie in de spotlight te zetten. In plaats van de specifieke vereisten, vaardigheden of eigenschappen van een bepaalde functie of afdeling, gaat dit soort video’s meer over de cultuur van de organisatie in z’n geheel. Wat maakt deze organisatie anders? Hoe komt dit terug in de organisatiecultuur, de werkplek en, niet te vergeten, het werk zelf? Kijk maar eens naar dit voorbeeld van de gemeente Utrecht.

https://youtu.be/EZ4hl-UZ_sE

Binding huidige medewerkers

Het kan ook een doel zijn om je huidige medewerkers zich meer verbonden te laten voelen met de organisatie. Dit kan je doen door een duidelijke visie voor de toekomst te laten zien in de video. Het is daarbij belangrijk om duidelijk te communiceren waar de organisatie naartoe wil, wat de doelen zijn en hoe je die gaat bereiken. Vergeet ook niet te benadrukken dat de unieke bijdrage van werknemers onmisbaar is om dit toekomstplan waar te maken. Alle werknemers moeten zich dus aangesproken voelen.

Tip 2: Blijf authentiek

Het heeft geen zin om een video te maken over de organisatie, als het beeld wat erin geschetst wordt niet overeenkomt met de werkelijkheid. Talent wat je ermee binnenhaalt is dan zo weer weg en je huidige werknemers trekken hun wenkbrauwen op. Je beoogde doelgroep heeft dan alsnog geen goed beeld van hoe de organisatie echt is. Blijf dus dicht bij de kern van de organisatie. Er is altijd wel iets wat de organisatie onderscheidt van de rest. Voor authenticiteit is het belangrijk om vooral géén script te schrijven. Bedenk samen met degene die in beeld komt kort wat hij of zij ongeveer gaat zeggen, zodat er een houvast is. Maar laat het verder lekker spontaan zijn! Lees dus niet voor en stamp de tekst ook niet in je hoofd.

Tip 3: Zorg dat de techniek in orde is

Een beetje kennis van filmtechnieken komt wel van pas als je aan de slag wilt met employer branding video’s. De audio en het licht moeten natuurlijk in orde zijn. Let dus op dat tijdens het filmen geen vervelend achtergrondgeluid te horen is en de stemmen goed verstaanbaar zijn. Je kan ervoor kiezen om een microfoontje te kopen voor een paar tientjes, maar het helpt ook al als je de microfoon in je oordopjes gebruikt. Zorg er daarnaast voor dat het licht goed is. Daglicht is het beste om in te filmen, maar ga niet in de volle zon staan, om samengeknepen ogen of harde schaduwen e voorkomen. Kies daarnaast voor een neutrale achtergrond, die niet afleidt.

employer branding video

Tip 4: Laat de werknemers zien

Was je al een overeenkomst opgevallen in de video’s van Coolblue en de gemeente Utrecht? Ze laten allebei de werknemers aan het woord. Het is geen vereiste voor een goede recruitment-video, maar het is wel een slimme zet. Want het komt veel geloofwaardiger over als de medewerkers zélf vertellen hoe het is om bij de organisatie te werken, dan als je acteurs inhuurt. Zij zijn immers het echte gezicht van de organisatie. Dit maakt de video ook nog eens extra authentiek (zie tip 2). Plus het bijkomende voordeel dat de kandidaten al een beetje kennis maken met hun toekomstige collega‘s.

Tip 5: Deel de video op de juiste kanalen

Oké, de video is gemaakt. Nu is het tijd om de video te verspreiden. Maar welke kanalen zet je in? Dat hangt af van het doel van de campagne. Wil je huidige medewerkers ermee bereiken? Dan is het vaak voldoende om de video via interne kanalen te delen. Als je mensen buiten de organisatie wil bereiken, heb je diverse sociale media, je eigen website, vacaturewebsites (bij een concrete vacature) of andere platforms om uit te kiezen. Kies de kanalen uit waar jouw doelgroep zich bevindt. Bedenk vooraf op welke kanalen je de video wilt gaan verspreiden. Want dan kan je nog rekening houden met het formaat van de video. Voor de website kan je het beste horizontaal filmen. Voor LinkedIn kun je beter kiezen voor vierkant, want dan komt de video mooier en groter op de tijdlijn te staan. Facebook en Instagram kunnen in principe zowel vierkante als horizontale formaten goed hebben.

Tip 6: Ga voor de lange termijn

Je kan één video maken waarin je het employer brand uitdraagt. Maar je kan er ook voor kiezen om een serie van video’s te maken. Dan maak je er een doorlopende campagne van. Kijk bijvoorbeeld naar McDonald’s. Zij zette Instagram Stories in om nieuwe collega’s te recruiten. Deze campagne genaamd ‘Crew zoekt crew’ is per regio in Nederland afgestemd. Dat maakte de campagne nog aansprekender voor de doelgroep.

https://youtu.be/5yElu4i-5tU

Tip 7: Kort maar krachtig

Maak de video niet te lang. Dan haken mensen af en scrollen ze verder. Dit geldt eigenlijk voor alle vormen van video. Mensen hebben namelijk een steeds lagere concentratieboog. Zorg er dus voor dat de boodschap kort maar krachtig is. Je bereikt je doelgroep beter en zij krijgen geen negatieve associaties met de organisatie omdat je zo veel tijd van ze vraagt. Probeer in de eerste schets tot de kern van de boodschap te komen. Wat is het belangrijkste om mee te geven aan je kijkers?

Lees ook: 3 voorbeelden van employer branding in tijden van corona

Tip 8: Laat je werknemers zelf filmen

Dit soort video’s kan je heel gemakkelijk zelf maken. Er hoeft geen professioneel productiebedrijf aan te pas te komen. Alleen een smartphone is in principe voldoende. Je kan ook werknemers zelf laten filmen met hun eigen telefoons. Dat heeft een aantal voordelen. Het is authentieker (zie tip 2), het is gemakkelijker om doorlopende content te maken én het is coronaproof. En een stuk sneller dan het inschakelen van een productiebedrijf.

Met deze 8 tips kan je een effectieve video maken, waarmee je jouw employer brand inzet om nieuw talent te trekken en huidig talent te behouden. Wil je meer weten over het inzetten van video’s in recruitment? Dan is de training Videorecruitment echt iets voor jou.

>