Recruiter worden

Tijdens de opleiding WordRecruiter krijg jij in vijf modules de kennis en basisvaardigheden die een recruiter nodig heeft om succesvol vacatures in te vullen.

Als je dol bent op afwisseling, netwerken, verbinden, resultaten behalen, oplossingen bieden, successen boeken en bovenal, blije kandidaten en opdrachtgevers, dan is dit de allerleukste baan die er is! Dus, recruiter worden? Schrijf je dan snel in voor deze unieke opleiding!

 • Leer van en met je groep
 • Ervaringen en ideeën uitwisselen, sparren, feedback geven en reflecteren zorgt voor verhoogd leerrendement
 • Bouw waardevolle contacten op met collega-recruiters

Opleiding tot recruiter

Recruitment is een veelzijdig en dynamisch vak. Organisaties zijn volop op zoek naar recruiters. Zo zijn er in 2021 meer dan 25.000 vacatures voor recruiters online gezet. Als recruiter ben je nieuwsgierig en wil je weten wat jouw kandidaten drijft en motiveert. Om succesvol te zijn als recruiter heb je onder andere een behoorlijke dosis communicatieve vaardigheden nodig. Als recruiter heb je namelijk veel contact met (potentiële) klanten en kandidaten. Je begeeft je op het snijvlak van HR en marketing. Het leggen van nieuwe contacten, overtuigen van je (interne) klant, interviewen van kandidaten, netwerken en (verkoop)gesprekken voeren gaan vaak niet vanzelf. Dat vraagt communicatieve en commerciële vaardigheden. Met deze vaardigheden kun je met plezier en succes aan de slag als (junior) recruiter!

Wat:
Opleiding Wordrecruiter

Voor wie:
Voor iedereen die de basisvaardigheden van een recruiter wil leren. Geschikt als je net klaar bent met je studie, of juist wanneer je wil omscholen.

Locatie:
Utrecht

Duur:
5 trainingsdagen
09.30 – 16.30

Investering:
€2.195,-
Ook mogelijk met STAP-budget!

Opleiding basisvaardigheden recruiter

We hebben daarom een opleiding (leerlijn) samengesteld waarin de basisvaardigheden die recruiters nodig hebben aan de orde komen. Dat begint met jezelf goed neerzetten. Vervolgens ga je aan de slag met het inventariseren van de vacature en daarna natuurlijk het vervullen van die vacature. Na het volgen van deze opleiding heb je echt de basis van recruitment onder de knie.

Modules van de opleiding WordRecruiter

De opleiding WordRecruiter bestaat uit 5 eendaagse trainingen. Deze trainingen volg je op vaste dagen, in een vaste groep. Het is dus echt een opleiding waar je van en met elkaar leert. Ervaringen en ideeën uitwisselen, sparren, feedback geven en reflecteren, het komt allemaal aan de orde tijdens deze opleiding. Hierdoor gaat het leerredenement omhoog. Bovendien bouw je ook nog eens waardevolle contacten op met collega-recruiters.

Opleidingsbrochure
Ontdek meer over de opleiding
WordRecruiter

De vijf trainingen:

Online gevonden worden door de doelgroep die voor jou belangrijk is, wie wil dat niet? Een goede eerste indruk is dus van groot belang! En zelf interessante mensen vinden door actief te searchen, dat maakt recruitment interessant en leuk. Leer hoe je op een authentieke, onderscheidende en professionele manier kandidaten of opdrachtgevers benadert met een sterk, onderscheidend en geloofwaardig verhaal.

Je leert hoe je via LinkedIn jouw doelgroep kunt vinden met bepaalde filters, de alumnitool en Boolean search. Je leert hoe je alle data uit systemen kunt halen zodat je nog beter je werk kunt doen. Met jouw nieuwe profiel nodig je jouw doelgroep uit om contact met je op te nemen.

Na afloop van deze eerste trainingsdag:

 • heb je een ijzersterk personal brand opgezet, waar je gemakkelijk op verder kan bouwen;
 • ben je in staat met weinig woorden jouw eigen onderscheidend vermogen te vertalen in tekst en beeld, op een toon die bij jou en je doelgroep past;
 • komen er meer bezoekers op jouw profiel terecht, waaronder potentiële nieuwe kandidaten en klanten;
 • weet je hoe je betere resultaten behaalt als je actief kandidaten benadert.

Een wervingsadvies geeft jou als recruiter regie en schept helderheid naar de opdrachtgever. In plaats van hard te gaan rennen op basis van een functieprofiel, kun je na een goede vacature-intake veel specifieker de doelgroep targeten en een wervingsadvies maken.

Met een goede vacature-intake heb je de helft minder wervings- inspanningen nodig en stel je je op als sparringpartner van de opdrachtgever. Het wervingsadvies is een A4’tje waarin jouw belangrijkste constateringen staan met betrekking tot de doelgroep. Dit zorgt ervoor dat je met de juiste inspanningen het beste resultaat boekt.

Na afloop van deze trainingsdag ben je in staat om:

 • vragen te formuleren die jou helpen om de ondergrens van een vacature te bepalen;
 • zo efficiënt mogelijk te werven en te selecteren;
 • je doelgroep op basis van 5 criteria in kaart te brengen;
 • een goede inschatting te kunnen maken over het wervings- succes en je opdrachtgever hierover te adviseren;
 • het VacatureIntakeFormulier (VIF) te vertalen naar een eigen VIF.

Gericht werven is succesvol recruiten!

Een belangrijk onderdeel van je werk als recruiter is goede vacatureteksten schrijven. Je hebt tijdens de voorgaande trainingsdagen al geleerd om te achterhalen wat jouw opdrachtgever exact zoekt, welke competenties van belang zijn voor de functie, wat deze vacature uniek maakt en waarom een kandidaat juist voor deze vacature moet kiezen. Nu wordt het tijd om een goede, pakkende en uitnodigende tekst te schrijven die opvalt bij jouw potentiële doelgroep!

De vacaturetekst is nog steeds het meest gebruikte communicatiemiddel, dus cruciaal in jouw wervingsproces. Iedereen kan schijven, ook jij. Wij leren je hoe je dat doet.

Na afloop van deze trainingsdag:

 • heb je praktische handvatten en slimme tips en tricks voor het schrijven van een vacaturetekst;
 • kun je de perfecte functienaam bedenken voor jouw vacature;
 • kun jij op basis van jouw wervingsadvies een aantrekkelijke vacaturetekst opstellen;
 • ken je de optimale opbouw van een vacaturetekst;
 • kun jij een tekst schrijven die past bij jouw doelgroep;
 • weet jij hoe je rekening houdt met de Wet Gelijke Behandeling in je vacaturetekst;
 • kun je creatief en out-of-the-box

Gaat het jou goed af om te vertellen wie je bent, wat je doet en wat jouw werk zo bijzonder maakt? En dat in een korte en krachtige pitch? Wel zo handig als je met enige regelmaat in gesprek komt met kandidaten, vacaturehouders en opdracht- gevers, of als je ergens komt waar je kunt netwerken. Een korte krachtige pitch geeft jou zelfvertrouwen en zorgt voor een goede eerste indruk.

Tijdens deze training leer je op een praktische manier hoe je een ijzersterke pitch maakt en hoe je deze op de juiste momenten kunt inzetten: aan de telefoon, in een persoonlijk gesprek of wanneer je een nieuwe sollicitant spreekt. Daarnaast leer je om, waar je ook bent, interessante kandidaten en organisaties te herkennen en er mee in contact te komen. Netwerken dus!

Na afloop van deze trainingsdag ben je in staat om:

 • jezelf kort en krachtig voor te stellen;
 • met zelfvertrouwen het eerste contact te leggen;
 • met plezier te netwerken.

Netwerken en verbindingen leggen is een van de manieren om onderscheidend en succesvol te recruiten.

Een goed interview is de basis van een goede match. Dat betekent dat jij als recruiter in staat bent de leiding te nemen in een gesprek en de competenties van je kandidaat leert uitvragen om zo een goede match te maken. Hoe maak je de beste klik, welke vragen stel je aan de kandidaat en hoe kom je erachter wat jouw kandidaat precies zoekt?

Als arbeidsmarktprofessional moet je dus over goede interviewtechnieken beschikken. Met goede interviewtechnieken ben jij
in staat om écht kwaliteit te leveren. Met blije opdrachtgevers én kandidaten als resultaat. We besteden aandacht aan: het VIS-model, de LSD- en STAR-methode, het gedragsgerichte interview, slechtnieuwsgesprekken en de AVG.

Na afloop van deze trainingsdag

 • heb je meer grip op je gesprekken; 
 • ben je nog beter in staat verdieping aan te brengen in je gesprekken, waardoor je meer inzicht krijgt in je sollicitant of opdrachtgever;
 • kun je structuur in je gesprekken aanbrengen;
 • kun je goed luisteren, stel je de juiste vragen én vraag je door.

De planning:

Verrassende afsluiting

De laatste dag wordt afgesloten met een inspirerende spreker die een geheel eigen kijk op het recruitmentvak heeft. Laat je verrassen!

Het resultaat

Na het volgen van deze opleiding heb je de kennis en basisvaardigheden die een recruiter nodig heeft om succesvol vacatures in te vullen. Je hebt vele aspecten van het recruitmentproces doorlopen, zodat je echt stevig in je schoenen staat als recruiter. Dat zorgt voor blije hiringmanagers en opdrachtgevers.

Duur

Deze opleiding duurt 5 dagen. De studiebelasting is daarnaast 8 uur.

Locatie

De trainingen vinden plaats in Utrecht of Arnhem (kijk bij ‘Inschrijven’ voor de actuele locatie).

Prijs

Deze opleiding vergt een investering van € 2.195 (excl. btw). Een losse trainingsdag zou € 595 (excl. btw) kosten. Als je de opleiding in zijn geheel volgt krijg je dus een korting van bijna € 800!

STAP-subsidie

Je kan gebruikmaken van het STAP-budget. Wanneer deze wordt toegekend door het UWV krijg je € 1.000 subsidie. Lees op onze STAP-pagina meer over de voorwaarden.

De opleiding WordRecruiter bestaat uit 5 eendaagse trainingen. De volgende modules komen aan bod:

 • Online Personal Branding & Searchen
 • Vacature intake en wervingsadvies
 • Wervend vacatureteksten schrijven
 • Pitchen & Netwerken
 • Interviewtechnieken

De laatste trainingsdag wordt (feestelijk en inspirerend) afgesloten door een ervaren recruitmentstrateeg.

Inschrijven voor de Opleiding Recruiter worden? Direct inschrijven