STAP-budget: volg een opleiding of training bij ons met € 1.000,- scholingssubsidie

Het STAP-budget dat op vrijdag 17 maart aangevraagd kon worden is op. Op 1 mei, 10.00 uur, start een nieuwe aanvraagperiode. 

Iedereen met een relatie tot de arbeidsmarkt kan per jaar maximaal € 1000 subsidie aanvragen voor het volgen van een opleiding of training. Dus of je nu ondernemer bent, werkloos, in vaste dienst of flexmedewerker, je komt in aanmerking voor een scholingssubsidie van maximaal € 1.000,- per jaar.

De regeling is enorm populair en daarom is het beschikbare budget steeds snel uitgeput. Wil je gebruik maken van deze subsidie, dan is het verstandig om – op de dag dat de aanmelding voor STAP start – tijdig klaar (voor 10.00 uur) te zitten voor het aanvragen van het STAP-budget.

Wat is STAP?

STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. De regeling is bedoeld om iedereen een gelijke kans te geven op scholing. Jaarlijks is € 218 miljoen beschikbaar, zodat per jaar 200.000 tot 300.000 personen gebruik kunnen maken van deze subsidieregeling. Maar op=op. Het is dus zaak om er snel bij te zijn, zodat je profiteert van dit aantrekkelijke voordeel

Wie komt in aanmerking voor de subsidie?

Iedere persoon die een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt kan STAP-budget aanvragen. Je moet tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd zijn en momenteel geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen ontvangen. Ook als je werkloos bent of (zelfstandig) ondernemer kom je in aanmerking voor de subsidie.

Hoe hoog is het subsidiebedrag?

Je kunt per jaar maximaal €1.000,- subsidie aanvragen. Je hoeft dit bedrag niet voor te schieten.

Onder de subsidie vallen ook (eventuele) examenkosten (indien bij de opleiding of training vermeld) en studiematerialen, inclusief btw. Echter, steeds tot een bedrag van maximaal € 1.000,-. Kost de opleiding of training waarvoor je je inschrijft meer dan € 1.000,- dan sturen we je een factuur voor het bedrag boven de € 1.000,-. Deze kun je zelf betalen of bijvoorbeeld je werkgever als je daar afspraken over hebt gemaakt.

Let op: op de site van de Academy for Recruitment zijn alle prijzen exclusief 21 procent btw!

Voorbeeld

Volg je een training die minder dan € 1.000,- kost, dan ontvang je dat bedrag als subsidie. Voorbeeld: je schrijft je in voor de training Online personal branding en searchen met LinkedIn. Deze kost € 545, exclusief btw. Inclusief btw is dit € 659,45. Dit is het bedrag dat je aan subsidie ontvangt. Dit bedrag wordt na goedkeuring van je subsidieaanvraag door het UWV overgemaakt op de rekening van Academy for Recruitment. Daar hoef je zelf dus niets voor te doen.

Waar moet ik rekening mee houden bij het aanvragen van STAP-budget?

Het jaarlijks beschikbare budget van € 218 miljoen wordt verdeeld over vijf aanvraagtermijnen. Een aanvraagtermijn duurt twee maanden (maar in praktijk is het budget dus reeds binnen enkele uren op). Als het subsidiebudget voor deze periode is uitgeput, worden aanmeldingen niet meer toegewezen. Je kunt dan in de volgende aanvraagtermijn een nieuwe subsidieaanvraag bij het UWV doen.

Het UWV heeft na het ontvangen van je aanvraag vier weken om te beslissen over jouw subsidieaanvraag. De opleiding of training waar je de subsidie voor aanvraagt mag daarom niet binnen vier weken na jouw subsidieaanvraag starten. Echter, deze moet wèl starten binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn. Als bijvoorbeeld het STAP-budget wordt aangevraagd in het aanvraagtijdvak juli-augustus, dan moet de scholingsactiviteit uiterlijk op 30 november starten.

Hoe vraag je het STAP-budget aan?

Via onze website kun je je aanmelden voor trainingen en opleidingen met STAP-budget. Kies eerst de training of opleiding die je wilt volgen en ga naar het inschrijfformulier (klik op ‘inschrijven’). Daar kun je aangeven dat je wilt ‘aanmelden met STAP-budget’. Je ontvangt enkele minuten na inschrijving een STAP-aanmeldingsbewijs van ons. Hiermee kun je op de site van het UWV, via het STAP-portaal, subsidie aanvragen. Je logt bij het UWV in met je DigiD. UWV controleert dan of er nog voldoende geld in de subsidiepot zit voor de betreffende aanvraagtermijn, of de opleiding of training tijdig start en of deze überhaupt voor subsidie in aanmerking komt (bij de Academy for Recruitment is dat dus vrijwel altijd het geval). Na goedkeuring door het UWV ontvang je een bevestiging. Ook wij ontvangen een bevestiging van het UWV en kunnen je inschrijving definitief maken.

Aandachtspunten bij aanvragen STAP-budget via UWV-portaal

  • Het advies van UWV is om in het Scholingsregister bij je STAP-aanvraag slechts 1 of 2 trefwoord(en) in te vullen bij het zoekveld
    “Scholing / Naam opleiding” of “Opleider”. Hierdoor wordt sneller de juiste scholing of opleider gevonden. 
  • Alleen scholingsaanbod van scholing die moet starten na 4 weken na indiening van de aanvraag, maar binnen 3 maanden na afronding van het aanvraagtijdvak wordt getoond in het Scholingsregister (zie daarvoor ook bovenstaand schema met aanvraagtijdvakken en startdata). 
  • Het bericht van UWV over toekenning van de subsidie (dat gepubliceerd wordt in jouw STAP-portaal) komt vaak in de spamfolder / ongewenste berichten terecht. Check dat dus regelmatig na het indienen van je aanvraag. 

Als je je als privépersoon aanmeldt voor een opleiding of training met STAP-subsidie, dan gelden de Algemene Voorwaarden Consumenten.